(sponsoreret indhold)
Ser vi på produktionen af tøj og hele tøjbranchens udvikling, er det noget af det mest miljøbelastende i verdenen og dette er noget tøjbranchen de seneste år, har forsøgt at ændre ved at gøre produktionen af tøj og ikke mindst moden mere bæredygtig.
Det er dog langt fra første gang, at modebranchen har forsøgt sig med at gøre hele produktionen mere bæredygtig.
Korsettet der sad stramt på kroppen
Vi skal ikke længere end knap 110 år tilbage før at vi finder det første eksempel og en tendens, der har gjort at moden er som i dag. De fleste kvinder i 1800-tallet bare rundt på et stramt korset og mændene bar rundt på en polstret jakke eller et par polstret bukser, for at se mere muskuløs ud. Det var dog noget den franske designer Paul Poiret vil ændre på.
I starten af 1900-tallet skete der nemlig en frigørelsesproces, der nu skulle definere en ny og moderne æstetik. Dermed var den stramme korset til kvinderne ikke længere på mode, men derimod blev det mere naturligt udtryk en trend. Gradvist igennem 1900-tallet røg korsettet længere og længere væk fra kvindernes kroppe.
Ungdomsmoden og det at klæde sig grimt
I 1960’erne sker der igen en ændring i kvindemoden, da modeidealet ikke længere kun koncentreret sig og henvendte sig til voksne etableret kvinder, men nu også begyndte at henvende sig til de unge piger. En helt ny verden åbnet sig for modeidealet og det var her den kendte London og Paris miniskørt blev skabt af henholdsvis Mary Quant og André Courrèges.
Kun knap to år senere nemlig i 1980’erne begynder punkerne for alvor at sætte sit præg i moden og er med til at ændre moden for altid. Det blev nu yderst moderne at være grimt klædt. Hele grimhedsæstetikken vinder indpas hos folket i verdenen.
Lige siden denne tid har der derfor ikke været ét bestemt kodeks for æstetik. Punkerne var simpelthen med til at ændre hele synet på, hvad der var acceptabelt. Derfor ser du også mange forskellige typer mennesker, hvis du en dag blot tager en gåtur ned ad Strøget i København.
Det er måske ikke alle, der synes lige godt om hinanden, men ikke desto mindre, er det stadig acceptabelt og folk kan vælge hvad de vil gå rundt i af tøj. Ligeledes ser vi i dag også flere eksempler på, at man i dag godt kan være sexet selvom, man går i bæredygtigt tøj.
Artiklen blev leveret af ModeJagten.dk